ERGODATA WILD-XT (made in Greece)

Ergodata Wild-XT σε δικιά μου φωτογράφιση και κείμενο του Στέλιου Μουδάτσου που είχαμε παρουσιάσει το 2014 στο http://www.iamretro.gr

Η εταιρεία ERGODATA ΠΛΗΡ/ΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1987 με έδρα τον δήμο Αθηναίων (οδός Αργυρουπόλεως 2α, Καλλιθέα) απο την τράπεζα Εργασίας, με εμπνευστή τον κύριο Καραμολέγκο Νίκο και υποστηρικτή τον τότε πρόεδρο Τράπεζας Εργασίας κύριο Καψάσκη. Βασικός στόχος της εταιρείας ήταν η πώληση υπολογιστών, περιφερειακών, λογισμικού και η ανάληψη δημοσίων έργων. Αν και ήταν από τις κυρίαρχες εταιρείες στον χώρο δεν έβρισκε την ανάλογη ανάπτυξη που ήθελε στην Ελλάδα. Αναζήτησε λοιπόν τις αγορές στο εξωτερικό με κύριο στόχο την πώληση του υπολογιστή που κατασκεύαζε. Ακούγεται ότι η Σοβιετική Ένωση πήγε να προχωρήσει σε παραγγελία 30.000 κομματιών αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τα επόμενα χρόνια άρχισε να γίνεται ζημιογόνα όπου κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πέρασε στον έλεγχο του Θεόδωρου Φέσσα και της Έφης Κουτσουρέλη για να συγχωνευθεί στην Info Quest. Τελευταίος διευθύνων σύμβουλος ήταν ο κύριος Μιχάλης Γαλουζίδης.

Aρχισε να κατασκευάζεται και διοχετεύεται στην αγορά το 1990. Η όλη ιδέα του συγκεκριμένου υπολογιστή (προφανώς ακόμα και το όνομα του) είναι βασισμένη στην κάρτα της Intel Wildcard 88-10N όπου κυκλοφόρησε το 1988. Πρόκειται για μια κάρτα η οποία διαθέτει επεξεργαστή, bios, θέση για συνεπεξεργαστή, σύνδεση για ηχείο – reset – πληκτρολόγιο και άλλα.

Η κάθε εταιρεία μπορούσε να αγοράσει την κάρτα αυτή και στην συνέχεια να κατασκευάσει το δικό της board που θα καθόταν πάνω. Ανάλογα συστήματα βασισμένα στην κάρτα Wildcard κυκλοφόρησαν δίαφορες εταιρείες όπως η Daewoo. Το ίδιο έκανε και η δική μας Ergodata με το made in Greece Hermes board για τον υπολογιστή της Wild XT. Το board αυτό διαθέτει την είσοδο για την Wildcard, ηχείο, μπαταρία, 5 ISA θύρες από τις οποίες οι δύο καταλαμβάνονται από την κάρτα γραφικών και τον controller για τον σκληρό δίσκο, μνήμες τύπου P21014 (100ns – DIP-20), είσοδο για disk drive, 2 σειριακές, παράλληλη, θέση για optional rom και άλλα. Σημαντικό επίσης είναι η έξυπνη κίνηση να χρησιμοποιήσουν μπαταρία τύπου CR2032.

Στο board επίσης παρατηρούμε πάνω αριστερά την ύπαρξη extender προφανώς για μελλοντική αναβάθμιση ή είναι κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε αν και στο κουτί υπάρχουν έτοιμες θέσεις πίσω και βάση στήριξης στο εσωτερικό.

Η βασική μνήμη του υπολογιστή είναι 640 KB, ο σκληρός δίσκος που είχαν επιλέξει είναι ένας SCSI Seagate ST125N τοποθετημένος κάθετα, disk drive Chinon FZ-502 και κάρτα γραφικών ATI EGA Wonder 800. Παρατηρούμε επίσης την ύπαρξη ανεμιστήρα 8 cm. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά εξαρτημάτων τρίτων κατασκευαστών που είχε επιλέξει η Ergodata για να ολοκληρώσει τον υπολογιστή της

hardwarespecifications

Προσοχή επίσης χρειάζεται να δώσουμε και στο τροφοδοτικό, το οποίο και αυτό είναι made in Greece. Κατασκευαζόταν από την εταιρεία Hypercon με έδρα την Καλλιθέα.

Ιδιαίτερη προσοχή έχουν δείξει επίσης και στο σασί του υπολογιστή το οποίο ξεχωρίζει απο τα άλλα συνηθισμένα. Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή εκτός από το μπροστινό μέρος που είναι πλαστικό. Οι διαστάσεις του είναι 40χ38χ12 εκ. (ΜχΠχΥ) και το βάρος του μαζί με τα εξαρτήματα 10 κιλά. Η πρόσβαση στο εσωτερικό είναι πολύ απλή αφαιρώντας δύο βίδες και στην συνέχεια τραβώντας το καπάκι προς τα πίσω. Διαθέτει επίσης μια κενή θέση για επιπλέον μαγνητικό μέσο.

Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν οι ενδείξεις για την ταχύτητα Speed, τον σκληρό δίσκο Disk (ανενεργό, δεν έχουν βάλει καλώδιο από το hermes board στον δίσκο) και λειτουργίας Power. Επίσης μπροστά βρίσκεται και η είσοδος 5 din για το πληκτρολόγιο και μεγάλος διακόπτης ON/OFF. Aπουσιάζει κουμπί reset αν και υπάρχει στο board σύνδεση και επίσης κουμπί turbo (μπορεί να ενεργοποιηθεί πατώντας ctrl/alt/+).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s