Αλλαγή πυκνωτών (recap) Philips CM8833 – CM8833-II

Συντήρηση σε δύο πολύ καλά monitor της PHILIPS. Συντήρηση σημαίνει αλλαγή ηλεκτρολυτικών πυκνωτών, power switch, καθαρισμός και ότι άλλο προκύψει στην πορεία.

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο.  

CM8833

Το Philips CM8833 δεν είναι τόσο εύκολο για όποιον το ανοίγει πρώτη φορά στην αποσυναρμολόγηση του. Όχι τόσο εύκολο δηλαδή όπως το CM8833-II Το κύκλωμα τροφοδοσίας μαζί με τον διακόπτη του μόνιτορ βρίσκετε στο πλαϊνό μέρος του μόνιτορ και τραβιέται συρταρωτά. Πρέπει όμως να τραβήξετε μαζί και το βασικό board του monitor και ταυτόχρονα να αρχίσετε να «ξεκουμπώνετε» καλώδια. Για να μπορέσετε να δουλέψετε άνετα θα πρέπει με κολλητήρι να αποκολλήσετε ένα καλώδιο γείωσης που πάει από το τροφοδοτικό, κάτω από την κεντρική πλακέτα του μόνιτορ πάνω σε ένα μεταλλικό καπάκι.
Το ίδιο μεταλλικό καπάκι πρέπει να αφαιρεθεί για να μπορέσετε να αποκολλήσετε τους πυκνωτές

001 0020015 Προσωπικά όταν ξεκινάω μια συντήρηση για να δουλεύω άνετα το λύνω σε όσα κομμάτια λύνετε. Ένα πρώτο καθάρισμα και ξεκινάμε αλλαγή των πυκνωτών ενώ ταυτόχρονα το καθάρισμα συνεχίζετε.003 004Επίσης σπρέι καθαριστικό με λιπαντικό στα ποτενσιόμετρα.006Οι διακόπτες που έχω βρει στην αγορά δεν είναι καρφωτοί στο board. Σε αυτό το μόνιτορ δεν χρειάζεται να κάνουμε πατέντα όπως στο CM8833-II. Απλά μια αντικατάσταση του διακόπτη χρειάζεται και τελειώσαμε.005 Αφού έγιναν όλα τα παραπάνω ήρθε η στιγμή της δοκιμής. Δεν έκλεισε ώρα όταν η οθόνη σταμάτησε να λειτουργεί, ακουγόταν μόνο ήχος από το παιχνίδι και μια υψηλή συχνότητα που παρακάμπτει στον μετασχηματιστή υψηλής. Ένας φίλος μου ο  Χρήστος Κοταμπίτσης (Chrikgnr) με βοήθησε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι ο μετασχηματιστής υψηλής και όχι τίποτα άλλο και αφού βεβαιωθήκαμε, παρήγγειλα τον HR7506 . Ο καινούργιος μετασχηματιστής αντικαταστάθηκε και το μόνιτορ δοκιμάστηκε για περίπου τέσσερις ώρες συνεχόμενα. Η διαφορά στην εικόνα εμφανέστατη.  007

CM8833-II

Τέσσερις κεντρικές ασημένιες βίδες και μία μαύρη στο πίσω μέρος ανάμεσα στις RCA εισόδους συγκρατούν το πίσω πλαστικό καπάκι.

0001 0002 Το συγκεκριμένο monitor είναι πολύ εύκολο στην αποσυναρμολόγηση του. Με την αποσύνδεση λίγων καλωδίων , συρταρωτά τραβάμε το board και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Αφαιρούμε τα μεταλλικά καπάκια του board. Ένα στο πίσω μέρος το οποίο είναι κολλημένο στο board και ο ρόλος του είναι προστατευτικός αλλά έχει και τον ρόλο της ψύξης και ένα καπάκι στο μπροστινό μέρος το οποίο είναι κουμπωτό. Σπρέι καθαριστικό με λιπαντικό στα ποτενσιόμετρα, έλεγχο για κολλήσεις περίεργες και προχωράμε για αλλαγή πυκνωτών.0003 0004 Στην πορεία συνάντησα ένα πυκνωτή 1.5μF/63V το οποίο δεν μπόρεσα να βρω στα μαγαζιά, οπότε αντικαταστάθηκε από δύο παράλληλους 1μF/100 + 0,47/100 0005Αντικατάστασή Bipolar πυκνωτή με πολυεστερικό 0006 Ενώ στο Philips CM883 o διακόπτης μπαίνει ακριβώς όπως είναι , στο Philips CM8833-ΙΙ είναι ο ίδιος διακόπτης καρφωτός στο board. Διακόπτη καρφωτό δεν βρήκα οπότε έπρεπε να κάνουμε πατέντα όπως βλέπουμε στην φωτογραφία. Κόβουμε τα ποδαράκια από τον παλιό και τα κολλάμε στον καινούργιο. Επίσης τα δύο ποδαράκια που είναι μαζί το ένα δίπλα στο άλλο δεν χρειάζονται οπότε με ένα κοφτά κι τα αφαιρούμε.0007Ένα επανέλεγχο στο board σε κολλήσεις και σε πυκνωτές. Τοποθετούμε τα προστατευτικά καπάκια. Ένα καθαρισμό στο Board και έτυμοι για σύνδεση και δοκιμή.0008 0009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s